in

OBORILI EVROPSKI REKORD: U Crnoj Gori, prvog dana masovne imunizacije, vakcinu protiv korone primilo 10 hiljada ljudi!

SKORO 10.000 građana Crne Gore primilo je danas, prvog dana masovne imunizacije, vakcinu protiv korona virusa, čime je ova zemlja postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu, srazmerno broju stanovnika, saopštilo je večeras crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Foto: Z.Rašić

Kako se precizira u saopštenju Ministarstva zdravlja, danas su date 7.784 prve doze vakcine protiv korona virusa i 1.482 druge doze, prenose podgoričke ”Vijesti”.

– Crna Gora je tako postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Nemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto celokupne populacije. Crna Gora je, međutim, danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva – navodi se u saopstenju.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović rekla je da je Crna Gora među retkim državama u svetu koja, srazmerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom jedinom danu vakciniše skoro 10 hiljada gradana.

– Ovo je uspeh cele države, sa naglaskom na građane, čija je svest o značaju vakcinacije za ’čistu desetku – ocenila je Borovinić Bojović.

U saopštenju ministarstva navodi se da je u Crnoj Gori, do danas, ukupno dato 74.947 doza vakcina protiv korona virusa.

– Od toga, prvu vakcinu je dobilo 48.719 građana, a 26.226 ima kompletno vakcinisanih – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije