in

“Nova vlada Crne Gore biće politička a ne ekspertska”

“Nova vlada Crne Gore biće politička a ne ekspertska”

POSLE ponovnog okupljanja pobedničke koalicije sa izbora 2020. predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA, jedan od lidera DF Andrija Mandić ocenio je danas da su se stvari vratile u prirodni poredak i poručuje da Crna Gora želi da sama donosi odluke o sebi.

Foto: Demokratski front

Mandić očekuje da će nova vlada biti uskoro formirana i da neće biti ekspertska, već bi, kako je rekao, trebalo da bude potpuno politička, kao i da će izbor mandatara biti rezultat razgovora i dogovora.

– Prošli smo najvažniju deonicu, potpisali politički sporazum, gde smo se obavezali da ćemo formirati novu Vladu. U tom sporazumu zapisali smo i jednu veoma važnu stvar, a to je da ne želimo da se niko meša u naše međusobne dogovore – rekao je on za RTS.

Kada je reč o jednom od osetljivih pitanja koje opterećuje dogovor, odnosno predsednici Skupštine Danijeli Đurović iz SNP-a, čiju je smenu tražio DF, Mandić je rekao da je to dogovor koji su postigli, jer su postojali različiti odnosi prema položaju Đurovićeve.

– Dogovorili smo se da izbor nove Vlade prati i izbor novog skupštinskog rukovodstva, odnosno da novo skupštinsko rukovodstvo koje je rezultat rada i dogovora u okviru parlamentarne većine bude ono telo koje će upravljati Skupštinom prilikom izbora nove Vlade – objasnio je Mandić.

Izneo je očekivanje da će se u narednih 15 dana postići ključni dogovori oko rešenja za predsednika Skupštine, mandatara, sastava Vlade.

– Čeka nas surova zima, imamo veliki ekonomski problem u Crnoj Gori i Vlada bi trebalo da prvenstveno odgovori tim zahtevima a pred nama je da pronađemo formulu kako da Crna Gora prođe kroz veliko iskušenje koje će nam prirediti ova zima – naglasio je on.

Demokratski front je Mandića predložio za mandatara, a na pitanje da li očekuje da predvodi novu Vladu, rekao je da će to biti rezultat razgovora i dogovora.

 

BONUS VIDEO:

ODLAZAK MIHAILA GORBAČOVA: Zaslužan za prekid Hladnog rata i raspad SSSR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije