in

Mere Vlade Crne Gore zbog alarmantnog zagađenja u Pljevljima i na severu

Mere Vlade Crne Gore zbog alarmantnog zagađenja u Pljevljima i na severu

Na današnjem sastanku odlučeno je da se preduzmu urgentne mere, koje je objavio predsednik Vlade Dritann Abazović posle sastanka.

Kako je objavio, Vlada će subvencionisati sniženu električne energije, finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva, kao i obezbediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski. Takođe, kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine biće otvorena u Pljevljima i Vlada će imenovati ekološkog inspektora za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu.

On je najavio da će Vlada naredne nedelje da formira tim koji će predložiti dugoročne mere, a to su da se toplifikacija Pljevalja proglasi za projekat od javnog interesa kako bi se ubrzala njegova realizacija, subvencioniše termoizolacija objekata i da se ubrzaju projekti toplifikacije drugih gradova na severu koji imaju problem sa enormnim zagađenjem vazduha.

Danas je šesti dan zaredom kako Pljevljaci udišu izuzetno zagađen vazduh, koji je u pojedinim trenucima prelazio i preko 10 puta više koncentracije štetnih materija u vazduhu.