in

Lazović i Milović nisu bili agenti na tajnom zadatku

Lazović i Milović nisu bili agenti na tajnom zadatku

U EVIDENCIJAMA kojima raspolaže Uprava policije (UP) nisu pronađeni akti o službenom postupanju okrivljenih Petra Lazovića i Ljuba Milovića u vezi sa ostvarivanjem komunikacija sa članovima organizovanih kriminalnih grupa, a njih dvojica nikada nisu bili radno angažovani u Odsjeku za specijalne istražne metode.

Foto: Libertas/Printscreen

 To se navodi u optužnici protiv Radoja Zvicera, Lazovića, Milovića i drugih optuženih članova Zvicerove kriminalne organizacije. Optužnicu je pre nekoliko dana potvrdilo veće Višeg suda u Podgorici.

Ono što je posebno zanimljivo jesu navodi koji su se pojavili u javnosti sredinom prošle godine, da je Petar Lazović bio tajni agent na tajnom zadatku kada je imao kontakte sa članovima kriminalnih grupa. No, prema policijskim evidencijama, nema akta kojim se za takve poslove zadužuju Lazović i Milović. 

„U odnosu na službena zaduženja okrivljenog Lazović Petra kao službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost na radu u Upravi policije, te okrivljenog Milović Ljuba kao službenika Uprave policije, iz prikupljenih dokaza u izviđaju i istrazi, konkretno dopisa Uprave policije ‘T broj 03-352/21-605/22’ od 24. maja 2022. godine, utvrđuje se da sadašnji menadžment Uprave policije nije imao saznanja o kontaktima koje su okrivljeni Milović Ljubo i Lazović Petar ostvarivali sa članovima kriminalnih grupa i da imenovani od Sektora za borbu protiv kriminala, odnosno sadašnjeg menadžmenta Uprave policije, a na osnovu bilo kakvih pisanih odluka ili drugih akata, kao ni usmenih naloga, nisu imali službena ovlašćenja da ostvaruju komunikaciju sa članovima kriminalnih grupa u Crnoj Gori“, piše u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, čije je delove juče objavio portal Libertas.

Kako se ističe, iz istog dopisa proizlazi da u evidencijama sa kojima raspolaže Uprava policije – Sektor za borbu protiv kriminala, nisu pronađeni akti o službenom postupanju okrivljenih Milović Ljuba i Lazović Petra u vezi sa ostvarivanjem komunikacija sa članovima organizovanih kriminalnih grupa. 

S druge strane, navodi se, u tom pravcu u Upravi policije – Sektoru za borbu protiv kriminala – zaista su sistematizovane organizacione jedinice Odsjek za specijalne istražne metode i Odsjek za kriminalističko-obavještajne poslove, čiji službenici u okviru definisanih nadležnosti mogu ostvarivati kontakte sa članovima kriminalnih grupa. 

„Te da se shodno Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji Uprave policije, u Odsjeku za specijalne istražne metode vrše poslovi koji se odnose na sprovođenje mera tajnog nadzora, uključujući i meru angažovanja prikrivenog islednika i saradnika u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Osim toga, iz istog dopisa proizlazi da okrivljeni Milović Ljubo i Lazović Petar nikada nisu bili radno angažovani u Odsjeku za specijalne istražne metode“, naglašeno je u optužnici.

Tvrdi se i da se u Odsjeku za kriminalističko-obavještajne poslove prikupljaju, analiziraju i distribuiraju kriminalističko-obaveštajni podaci, uključujući i prikupljanje podataka koji se dobijaju kroz kontakte sa licima koja su registrovana kao operativna veza. 

„I da okrivljeni Milović Ljubo i Lazović Petar nikada nisu bili radno angažovani ni u Odsjeku za kriminalističko-obavještajne poslove, niti su shodno utvrđenim standardima i procedurama preduzimali mere i radnje koje se odnose na nadležnosti tog Odsjeka“, piše u optužnici. 

Specijalno državno tužilaštvo u januaru je podiglo optužnicu protiv osumnjičenog vođe „kavačkog klana“ Radoja Zvicera i bivšeg službenika ANB-a Petra Lazovića. Optužnicom su obuhvaćeni i Ljubo Milović, Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

SDT je kao organizatora kriminalne grupe označilo Radoja Zvicera.

Lazović se tereti za krivična dela u vezi s opojnim drogama, krijumčarenje, članstvo u kriminalnoj organizaciji, nedozvoljeno držanje oružja i eskplozivnih materija i produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

(RTCG)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije