in

IZ NIKŠIĆA OSVOJILA – KINU: Studentkinja Ksenija Perović (19)

IZ NIKŠIĆA OSVOJILA – KINU: Studentkinja Ksenija Perović (19)

NIKŠIĆANKA Ksenija Perović (19) “osvojila” je mnogoljudnu zemlju na Dalekom istoku – poznavanjem kineskog jezika!

Foto Privatna arhiva

Jer, na međunarodnom takmičenju je trijumfovala među 96 rivala iz čitavog sveta, a Crna Gora je još od 2015. deo manifestacije “Most kineskog jezika” i iznedrila je tridesetak takmičara koji su pokazali izuzetno znanje. Iako se takmičenje zbog pandemije odvijalo u onlajn formatu, talentovana Ksenija je samo nastavila taj niz…

A, u takmičarskom delu, učesnici su se predstavili govorom na temu “Peking u mom sećanju”, snimkom svog talent-šou programa od dva minuta – sa elementima kineske kulture poput kaligrafije, pesme, plesa, tradicionalnih borilačkih veština – ali i rešavanjem testa iz geografije, istorije, književnosti, sporta… Uspeh devojke iz Nikšića je još veći ako se zna da su pojedine etape takmičenja, zbog sedmočasovne vremenske razlike, održavane u pet sati ujutro… a direktorka instituta “Konfučije” i Ksenijina mentorka Luo Cunxija kaže da se ona od prvog dana izdvojila kao odličan student.

Foto Privatna arhiva

– Još 2018. sam se prijavila za časove kineskog jezika koje je, u organizaciji instituta “Konfučije”, na Univerzitetu Crne Gore vodila profesorka Vu Ling. Od prvog časa me je oduševila kultura zemlje o kojoj u tom trenutku nisam mnogo znala. Zato mi je učenje kineskog predstavljalo, zapravo, upoznavanje sa jednim potpuno novim svetom, različitih navika i načina razmišljanja – veli Ksenija i opovrgava uverenje da je kineski jezik težak za učenje.

Kaže, postoje određene razlike, ali vrlo brzo se počinje sa povezivanjem i oslanjanjem na logiku, pa smo možda mi ti koji u našem jeziku biramo, zapravo, teži način. Naravno, isprva su joj problem predstavljali znakovi i tonovi, koji umnogome određuju značenje reči, a sada već može da kaže kako je kineska gramatika, u suštini, prilično jednostavna. Jer, nema padeža, množine, konjugacije – objašnjava Ksenija, koja trenutno u Milanu studira političke nauke i međunarodne odnose.

Foto Privatna arhiva

POSETA

– TOKOM boravka u Žengžouu, glavnom gradu provincije Ksenan, posetila sam još Kineski zid, Zabranjeni grad, Šaolin, Žutu reku… Okusila sam i kinesku kuhinju, koja je veoma raznovrsna, uživala u brojnim specijalitetima, ali su mi i dalje najomiljenije prolećne rolnice – kaže Ksenija Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije