in

HOĆE LI CRNA GORA OSTATI BROJ 1. NA SRPSKOJ LISTI: Pogledajte kakve su cene i šta kažu građani Srbije da li će tamo da letuju?

CRNA Gora je najposećenija srpska destinacija već decenijama unazad, a naročito tokom letnje sezone, pokazuju podaci.

Foto: JutjubPritskrin/ Vijesti Online

Prošle godine je zbog korone u ovu zemlju otputovalo 20 puta manje Srba, ali sada se mnogi nadaju da će se ove godine sve vratiti na staro.  

Letovanje u Crnoj Gori mnogima je tradicionalno pošto se tamo “osećaju kao kod kuće”, smatraju ovu varijantu najjeftinijom i tamo imaju veliki broj rodbine i prijatelja. S druge strane, ima srpskih turista koji su odlučili da crnogorska letovališta zamene grčkim, turskim, egipatskim i albanskim, jer smatraju da za isti novac mogu da dobiju – bolju uslugu.

Ugostitelji i turisti odgovorili su kakve su cene smeštaja, hrane i restorana u Crnoj Gori, koje su prednosti ovih letovališta i zašto ima onih koji kažu da su zauvek promenili destinaciju.

KAKVE SU TRENUTNO CENE SMEŠTAJA?

Prema rečima vlasnika apartmana u Crnoj Gori, sezona je tek počela i ništa se bitno nije promenilo u odnosu na prošču godinu, mada se primeti blagi porast gostiju iz Srbije, u odnosu na prošlu godinu. Smeštaj u Crnoj Gori tokom prošle godine znatno je pojeftinio i čak i u najpoznatijim letovalištima poput Budve, smeštaj može da se nađe po ceni od 15 evra.

Foto D. Milovanović

– U zavisnosti od destinacije i kategorije cene privatnog smeštaja kreću se od pet do 25 evra. Cene boljih smeštaja kreću se oko 350 do 400 evra za sedam dana. To je cena za apratmane bliže plaži za dve osobe. Osim toga, cene u Herceg Novom i Kotoru od prošle godine su snižene i smeštaj može da se nađe po ceni od 120 evra za sedam dana, takođe za dvoje. To su solidni smeštaji, pristojni, ništa luksuzno. Najpovoljnije su kuće, koje se izdaju obično za četvoro ili petoro ljudi i koštaju ih oko 15 ili 20 evra po danu – kaže vlasnik smeštaja u Herceg Novom Vanja Milojević.

Cene u kafićima, restoranima i marketima u Crnoj Gori uglavnom su slične kao što su bile prethodnih godina i pandemija nije promenila mnogo toga.

– To znači da ćete u prodavnici vodu platiti 0,5 evra, sokove nešto malo više od toga, pivo nešto manje od jedan evro. To su cene manje više svuda u Crnoj Gori. Cene pića u restoranima su oko jedan do dva evra za espreso ili nes kafu, sokovi koštaju oko 2,5 evra, dok je voda najjeftinija. U restoranima riba košta oko 10 evra, pasta i špagete između šest i osam evra, dok su bifteci oko 20 evra. Naravno, sve to je jeftinije u samoposluzi – kaže Vanja.

D. Milovanović

“NIJEDNA EGZOTIČNA DESTINACIJA NE MOŽE DA ZAMENI CRNU GORU”

Milica Vićenović (37) kaže da u Crnoj Gori letuje već godinama unazad i da se tamo oseća “domaćom”, za razliku od svih drugih zemalja.

– To je za mene pravi odmor. Imam tamo rodbinu, prijatelje koje godinama poznajem i svake godine ostanem bar po mesec dana. Nijedna egzotična destinacija to ne može da zameni. Mislim da smo vrlo slični mentalitetom, da su nam iste vrline i mane, tako da ne stoji ništa što zameraju Crnogorcima kao ugostiteljima, jer smo mi u Srbiji isti takvi – nonšalantni, opušteni, nismo mnogo vredni i pedantni, već više volimo da uživamo. Osim toga, mislim da je Crna Gora najlepša država na svetu, da ima najlepše more i prirodu. Onakav kontrast planina i mora na tako malom prostoru nema nigde – kaže Milica.  

“NE PADA MI NA PAMET NIKAD VIŠE”

Ipak, ima i onih koji misle drugačije i koji tvrde da su “bačene pare” ako letujete u Crnoj Gori, jer, iako je more i priroda lepo, ništa nije iskorišćeno kako treba i loša usluga se vidi od smeštaja, preko restorana i taksija.

Foto D. Milovanović

– Prvo što mi smeta je đubre na plažama i ulicama, čak i u strogo turističkim delovima. Drugo, usluga u restroranu često nije na nivou, konobari vas često ne konstatuju, dešavalo se da u sred plaže u Budvi u kafiću nemate leda. U Kotoru su mi cezar salatu poslužili sa velikim komadima slanine koja nije bila jestiva, naplatili to 20 evra u restoranu koji je po bašti delovao luksuzno, dok su devojci od dve kugle sladoleda, promašili jednu vrstu, pa smo to čekali 20 minuta. Sve su to možda sitnice, ali kada vidite da nikoga tamo ne interesujete, da se niko ne potrudi da vas usluži, a vi na to dajte svoju ušteđevinu za koju ste radili cele godine, onda kažete – ići ću negde drugde, gde ću se osećati kao poštovani turista, ali nikad više u Crnu Goru -kaže Marko Mijajlović (29).

Uz to, on je kao manu crnogorskih letovališta naveo to što je usluga preskupa, što su plaže često prljave i što se suncobrani, ležaljke i kafa na plaži naplaćuju parepreno.

Foto: B. Dabić

OLAKŠICE U SLUČAJU ZARAZE KORONOM

Da podsetimo, kao jedna od mera za povećanje broja turista, u susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstveni protokoli, a Vlada je donela odluku da se stranim turistima koji se razbole od kovida 19 za vreme boravka u toj zemlji omogući bolničko lečenje o trošku Crne Gore.

– PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina – jedan će biti organizovan uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama – rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta nameniti za eventualne slučajeve obolevanja od kovida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović. Na snazi ostaje mera o ulasku u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije.

Foto: V. N.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije