in

FBI OTKRIVA IME VIRUSA? Da li je Podgorica dorasla da vodi borbu protiv sajber kriminala bez pomoći stručnjaka iz SAD

FBI OTKRIVA IME VIRUSA? Da li je Podgorica dorasla da vodi borbu protiv sajber kriminala bez pomoći stručnjaka iz SAD

KRAJEM juna najavljeno je da će Podgorica postati Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala.

Ministar Adžić (prvi zdesna) sa stručnjacima iz SAD, Foto MUP CG

Nedugo zatim usledili su hakerski napadi na državne institucije. Virusi su se uvukli u ministarstva, tužilaštvo, katastar… Nagađanja o nalogodavcima dosežu do Rusije, dok drugi veruju da sistem “nagriza kriminalna hobotnica” iznutra. Predstavnici bezbednosnih struktura i dalje ne otkrivaju ko stoji iza ove ujdurme. Umesto toga, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštavaju da će im u istrazi o sajber napadima u pomoć priteći agenti FBI. Da li su crnogorski bezbednjaci dorasli zadatku ili su pali na testu?

Na seriju sajber “akcija” jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, koji je svojevremeno bio član Odbora za odbranu i bezbednost, kaže da je Vlada, umesto toga što se izmišljaju priče o stranim moćnim strukturaka koje sa virusom od dva i po miliona dolara napadaju, očekuje da kažu “ime i prezime tog virusa i sa koje platforme su hakeri napali i sa kojim ciljevima i posledicama”.

– Da li se na diskovima koje planiraju da predaju Americi, Velikoj Britaniji i Francuskoj, radi neke nepoznate forenzičke analize, pored virusa nalaze i podaci o građanima Crne Gore kojima bi se mogao ugroziti suverenitet i integritet države na bilo koji način? Hoće da daju 120 hard diskova na analizu svojim zapadnim partnerima! Da li se priprema na taj način, da i države koje nisu imale svoje špijune i podatke o Crnoj Gori, sad dobiju sve odjednom – korporativne podatke, bankarske transakcije preduzeća i druge koji su finansijski i bezbednosno interesantni – kaže Medojević.

Politički teoretičar Feđa Pavlović smatra da je sajber napad na državnu infrastrukturu pokazao da priču o crnogorskoj državnosti ni vlast ni narod ne shvataju ozbiljno.

– Do pre nekoliko dana niko u Crnoj Gori nije ni pomišljao da bi u situaciji poput ove, institucije naše države bile spremne da zaštite sopstveni informacioni sistem od bezbednosne kompromitacije. Ne znamo ko nas je napao, prijavili smo slučaj NATO, nadamo se da će opasnost brzo proći – sumnjam da će te njihove reči ikoga u narednom periodu ponukati da se zapita šta li je uopšte svrha crnogorske državnosti. Naprosto, slegnućemo ramenima, baš kao što smo uradili kada se ispostavilo da ni ovoga leta (šesnaestog od obnove hiljadugodišnje državnosti) nemamo kapaciteta da pogasimo požare na primorju bez pomoći NATO snaga i hrvatskih kanadera – kaže Pavlović.

Foto MUP CG

“UCENJIVAČ”

NAJAVLJENO je da će Francuska pružiti Crnoj Gori ekspertizu u oblasti sajber bezbednosti. Još nije utvrđeno o kojoj se vrsti napada radi, pa se pominje “ransomver napad”, odnosno ucenjivački tip programa, koji ograničava ili zaključava računar i šifruje podatke, a potom zahteva otkup za njihovo bezbedno vraćanje. Ministar javne uprave Maraš Dukaj je saopštio da niko nije tražio novac za otkup podataka.

URUŠAVANJE ODNOSA SA RUSIJOM

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su optužbe Crne Gore na račun Moskve za sajber napade nastavak kursa u cilju urušavanja odnosa dve zemlje, a u korist Amerike.

– Politički establišment ignoriše zahteve ljudi za razvoj istorijskih prijateljskih odnosa sa Rusijom iz želje za ulagivanjem ili jednostavno iz straha – izjavila je Zaharova, a prenose crnogorski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije