in

Crna Gora i dalje pod sajber napadima

Crna Gora i dalje pod sajber napadima

EKSPERTI za borbu protiv sajber kriminala iz FBI-a stigli su u Crnu Goru i već su se uključili u posao za odbranu od sajber napada.

MUP

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je kazao da su upravo na njegovu inicijativu došli Amerikanci, kako bi se prevazišao jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji. 

Vebsajt securityweek.com, specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti objavio je dan ranije da hakerska grupa Kuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore.

Securitweek objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe koja navodno svedoči o njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odelenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19.avgusta ove godine upravo na dan kad se u parlamentu vodila žučna rasprava o nepoverenju Vladi Dritana Abazovića.

– Sajber –kriminalci tvrde da su 19.avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente i izvorni kod. Oni su navodno pribavili prepisku zaposlenih u Skupštini sa bankama, bilanse stanja, aktivnosti račua, podatke o naknadama i poreske dokumente“ -piše securityweek.com.

Resorno ministarstvo na čijem je čelu Dukaj zatražilo je od preduzeća  koja upravljaju kritičnom infrastrukturom da preduzmu sigurnosne mere.

– Upozoravamo javna preduzeća koja pružaju usluge distribucije, električne energije i vode, luke, aerodrome, kao i pružaoce telekomunikacionih usluga, da odmah, odnosno bez odlaganja podignu u okviru svojim organizacija  stepen informacione bezbednosti na najviši nivo, poručili su iz Ministarstva javne urpave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije